EtiketteOKINAWA GOJU RYU KARATE


Dojo etikette


Dojoen er et helligt sted, hvor vi træner os selv fysisk og mentalt

Eleverne bør respektere dojo'en samt overholde følgende etikette

 

 1. Når man træder ind i dojo'en, bukker man for shinden og siger: "ONEGAI SHIMASU", som betyder: "Vær rar at hjælpe mig", eller "OSS", klart og tydeligt.
 2. Hvis en højere gradueret elev står bagved, lader man denne gå ind først.
 3. Alle karateudøvere hilser hinanden med "OSS", der bruges som goddag.
 4. Eleverne bør overholde træningsplanen. Man bør forsøge at komme til tiden.
 5. Kommer man for sent, bukker man ved indgangen, og går derefter op og bukker for instruktøren. Derfor går man ned bagi rækken og deltager i træningen.
 6. Før man kommer ind i dojo'en, skal gi'en være sat ordentlig og bæltet bundet. Ligeledes må aftagning af overdel etc. efter træningen, først ske, når man er kommet ind i omklædningsrummet.
 7. Når instruktøren træder ind i dojo'en, bukker alle elever for denne med "OSS".
 8. Chefinstruktøren og andre med 3. dan sort bælte og derover tiltales i dojo'en med "SENSEI", (lærer). Hverken for- eller efternavn må anvendes ved tiltale, kun "SENSEI". Alle assistenter og instruktører (brune og sorte bælter under 3. dan tiltales med "SEMPAI".
 9. Dojo'en må ikke betrædes med sko, disse sættes i pænt orden ved indgangen. Hvis der står nogle sko i uorden, så sæt også disse i pæn orden.
 10. Tegnebøger og andre værdigenstande kan lægges i dojo'en på det dertil indrettede sted. Mobiltelefoner SKAL være slukket.
 11. Man bør ikke spise i en time før træningen.
 12. Toiletbesøg skal være ordnet før træningen.
 13. Man skal være opmærksom på sin fysiske tilstand.
 14. Både finger- og tånegle skal være kortklippede, for at undgå skader, når man træner sammen.
 15. Man bør bestræbe sig på, altid at holde sin gi ren og soigneret. Træn altid i en ren gi i dojo'en.
 16. Tyggegummi m.m. er forbudt under træning. Syngen og fløjten i dojo'en er forbudt.
 17. Halskæder, ure, armbånd, øreringe, pladeringe etc. må ikke bæres under træningen.
 18. Når en instruktør kalder, at timen skal begynde, stiller man sig hurtigt op på en lige linie, med front mod shinden.
 19. Når der bliver sagt "SEIZA" sætter man sig ned i meditations-stillingen, med ryggen ret og hænderne fladt på lårene. Når instruktøren råber "MUKSO" ! (meditation), lukker man øjnene og trækker vejret dybt, fra nederst i maven og koncentrere sig om tanden, og forsøger at opnå fuldstændig koncentration.
 20. Når et hold begynder og afslutter træningen med siddende meditation, skal alle andre tilstedeværende, der er iført gi, ligeledes sætte sig i "SEIZA". Alle der opholder sig i dojo'en skal forholde sig i fuldstændig ro. Der må ikke snakkes, løftes chishi eller trænes med sandsæk etc.
 21. Man må ikke gå gennem dojo'en under meditation og startformaliteter, men vente indtil disse er færdige.
 22. Glem ikke at varme op før træningen, også selvom man træner for sig selv.
 23. Hvis man skal gennem dojo'en, mens der trænes skal dette foregå således, at man ikke går i vejen, for de der træner, men venter til der er plads.
 24. Ingen elever må forlade dojo'en under træning uden først at have henvendt sig til instruktøren.
 25. I dojo'en fordres en diskret optræden, samt at instruktørens henvisninger følges ufortøvet. Der lægges vægt på en god træningsindsats og en respektfuld indstilling til karate og dens udøvere, samt til sin lærer.
 26. Når en instruktør giver et råd, lytter man godt efter. Glem ikke at vise, at det er forstået.
 27. Vis altid en høflig optræden overfor instruktører, højere graduerede og ældre.
 28. Under træningen må man ikke tale. Ønsker man at spørge om noget skal man række hånden i vejret, og vente til instruktøren ser det. Hvis det er meget nødvendigt at sige noget til sin partner, skal dette ske således, at det ikke høres af andre.
 29. Hver elev bør kende sin fysiske tilstand, udholdenhed og styrke fuldt ud. Man skal ikke presse sig selv til det umulige.
 30. Når man bruger træningsudstyr, skal dette behandles med omtanke. Husk at stille det tilbage på den korrekte plads.
 31. Når de afsluttende øvelser er færdige, sætter man sig i den korrekte "SEIZA"-stilling.
 32. Efter den afsluttende meditation bukker man med anerkendelse og respekt for instruktøren, assistenter og for hinanden med: "ARIGATO GOZAIMASHITA" (mange tak!)
 33. Begyndere og lavere graduerede bør spørge de højere graduerede, hvis de har nogle spørgsmål. Det er vigtigt altid at studere karate.
 34. Man skal altid huske at takke enhver, der lærer én noget om karate.
 35. Hvis man har en skade, bør man ikke træne før skaden er fuldstændig helet. Man kan overvære træningen i sådanne perioder.
 36. Alt for varme bade er ikke sunde for kroppen, ligeledes bør man heller ikke tage for lange bade.
 37. Cigaretter skader helbredet på utallige måder. Rygning har ikke én eneste godartet indvirkning.
 38. Når man forlader dojo'en siger man: "ARIGATO GOZAIMASHITA" (mange tak) eller "SHITSUREI SHIMASU" (undskyld mig) eller "OSS", der her bruges som farvel.

 

Der er af særdeles stor vigtighed, at alle elever overholder den internationale karate etikette, og de interne regler for at skabe den rigtige karate atmosfære, samt en effektiv træning.


Copyright © All Rights Reserved